ik beleef: Totterdood

Op vrijdagavond doorkruisten Prins en ik nu eens niet het ganse land om wat van theater te genieten. In Tielt vestigt de toneelgroep theaterMalpertuis er zich namelijk al jaren en vrijdag brachten zij er in hun eigen krochten het stuk Totterdood.

Totterdood is gebaseerd op een novelle van de Israëlische schrijver Amos Oz. Eén enkele acteur, Jurgen Delnaet (die al eerder te zien was in de producties van het Martha!Tentatief, theaterMalpertuis, De Onderneming, Bronks, Laika en De Tijd) werd op de scène gezet als historicus. Hij mocht de verteller zijn van een verhaal over een zekere graaf Guillaume de Touron die besloten heeft om op kruistocht te gaan. Uiteindelijk lijkt de vertellende historicus even bezeten met zijn vak om te gaan als de kruisridders bezeten waren door hun godsdienstwaanzin en hun paranoïde jodenhaat. Het verhaal wordt een drietal keer onderbroken om filmpjes te projecteren. Het lijken bijna TMF-muziekclips te zijn, maar erin moet vooral duidelijk worden dat de historicus zelf nog altijd, evenveel als de kruisvaarder van 1000 jaar geleden, op zoek is naar de zin van het leven.

Het is lastig om het stuk helemaal goed te volgen: een enkele man die anderhalf uur lang in eerder archaïsche taal een verhaal over kruisvaarders vertelt en daarbij niet echt zoveel beweging maakt, vereist wel wat concentratie. Die is er op vrijdagavond wel meestal in mindere mate en vooral Prins bleek het er moeilijk mee te hebben (ikzelf heb mijn ogen slechts voor eventjes gesloten :))
Al bij al was het een stuk waarin misschien nog wat meer schwung mocht worden gebracht, misschien door het spel gewoon door meerdere acteurs te brengen of het heden van de historicus nog wat meer naar voor te brengen.
Meer info (wanneer er nog voorstellingen zijn e.a) vind je hier.

Een gedachte over “ik beleef: Totterdood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s