ik beleef: De Asielzoeker, NTGent

‘het is een illusie om zonder illusies te leven’, dat is wel een statement om ú tegen te zeggen. Beetje bij beetje komt het in het stuk ‘de asielzoeker’, een productie van Johan Simons, gebaseerd op het in 2003 verschenen boek van Arnon Grunberg, tot uiting. Het hoofdpersonages is Christian Beck, die ooit erkend schrijver was, maar zich nu bezighoudt met het vertalen van gebruiksaanwijzingen. De reden waarom hij stopte met schrijven is simpel, schrijven is een nutteloos tijdverdrijf. Het is één van de vele zinsnedes die Beck graag verkondigt als ‘grote ontmaskeraar van de illusies’. Liefde is ook zo’n ding waarover Beck graag filosofeert, aangezien hij 364 op 365 dagen (op Grote Verzoeningsdag zijn ze gesloten) in het bordeel aan te treffen is. ‘Je kan geen sex hebben met iemand die net als een zus, een moeder voor je is.’

Op een bepaald moment is het echter tijd dat de ontmaskeraar zélf ontmaskerd wordt. Dat gebeurt in het stuk wanneer Becks vrouw doodziek wordt en ook wanneer zij beslissingen neemt als het trouwen met een asielzoeker (zodat hij niet uitgewezen wordt) of het in huis nemen van een mismaakte. Beck cijfert zichzelf steeds meer weg, maar beseft naderhand het belang van de werkelijheid. Samen met de asielzoeker gaat hij op ontdekkingstocht.

Bijna twee uur duurt het stuk, dat is perfect te doen, ware het niet dat het op het tweede balkon van de NTGzaal al best heet kan zijn en dat er best wel wat concentratie nodig is om de hele roman te kunnen slikken. Prins en ik hebben gisteravond ons best gedaan, we hebben het goed gezien, goed begrepen, goed genoten. Het is puik werk eigenlijk om een roman zo te filteren en met een zeer simpele scène alles perfect te doen overkomen bij het publiek. Wim Opbrouck die Beck speelde, heeft met deze rol overigens weer wat groots op het palmares staan. Ja, het mag wel een goed avondje genoemd worden, ookal kon de weg van Gent naar Tielt niet meer gebeuren zonder sponsoring van een vegicheeseburger in de maag. (Dank aan fritkot ‘de dulle griet’ te Gent)

Advertenties

3 gedachtes over “ik beleef: De Asielzoeker, NTGent

  1. ik ben blij sylvie, dat je opmerkt dat ik wissel tussen vt en tt. als je dichter :)kijkt, kan je zien dat dit niet zonder bedoeling was. ik wissel bewust af tussen vt en tt om het vruchteloze van de ‘achtervolging’ te benadrukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s