ik beleef: Uitreiking VU Podium Poëzieprijs

Toen Prins onlangs een brief kreeg met daarin een uitnodiging voor de uitreiking van de VU Podium Poëzieprijs in De Rode Hoed in Amsterdam (ja, daar waar ook de VSB-poëzieprijs wordt uitgereikt, gedichten van de genomineerden hingen er overigens nog aan de wanden) besloten we er meteen een weekendje van te maken. We reserveerden een overnachting in een éénsterrenhotel aan het station met de prachtige benaming Hotel Neutraal. Niet zo’n denderende luxe was er daar in de krakkemikkige kamertjes boven de Mc Donalds, maar dat kon Prins en mij niet echt schelen, we waren er immers niet voor het bed alleen. Zo konden we er op zondag ondermeer ook genieten van een bezoek aan het Sexmuseum en het Anne Frankhuis. Beide zeer boeiend, en afwisselend qua interesse. ’s Avonds werd het poolen in een coffeeshop in de buurt. Dat vond de uitbaatster althans een goed idee.
Ik liet al weten wie wat won aan de Parlando-website. Waar ik nog niet over vertelde, is het bezoek van Tonnus Oosterhoff aan de uitreiking. Hij mocht er niet alleen gedichten voorlezen, maar er werd van hem ook een interessant interview afgenomen. Daarin werd hij vooral uitgevraagd over de bedoeling van zijn gedichten. Grappig was vooral het feit dat de Oosterhoff (O.) de bevindingen van de interviewer telkens moest nuanceren, wanneer deze O. uitvroeg over de inhoud van een gedicht. Voor O. doet het er namelijk niet toe waarover hij schrijft, het doet er ook niet toe of hij erachter staat wat hij schrijft, hij wil vooral de leeservaring stimuleren, de lezer aan het denken zetten. Zo zei hij dat. ‘Vergeet het concept dichter’, zei hij ook even. Op dat moment had ik de indruk dat ik de interviewer zijn frank hoorde vallen.
Wat mooi was, was het citaat van O. dat aangehaald werd: “de dichter is iemand die in een stikdonkere ruimte is opgesloten met een kwast en een pot lichtgevende verf” Zo beschreef hij hoe langzaam een eigen wereld kan ontstaan, simpelweg omdat de dichter zélf kiest wat hij ziet, wat hij inkleurt en hoe hij dat doet. Iets fijns om in te beelden is het. Daarom houd ik het nog even in het hoofd.

PS: Dit is Prins die zijn gedicht leest.

Advertenties

2 gedachtes over “ik beleef: Uitreiking VU Podium Poëzieprijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s