Aan alle onbeslisten…

Vanmorgen was het zó grappig op Radio 1 ! Echt, lag krom van het lachen toen ze daar sketches begonnen te draaien over mensen die zo ‘by the way’ hun verkiezingsadvies geven. Dit naar aanleiding van het uit de biecht klappen van velen de laatste week. Antwoordapparaten die ‘stem niet op groen!’ laten horen, de luidsprekers in de stations waaruit plots een aanklacht tegen hongersnood weerklinkt, een dame aan de kassa die ‘hier je ticket en je stemadvies: stem liberaal’ zegt. Ja. Grappig. Het gebeurt al lang niet meer van op de kansel, maar het mag dus weer.

Daarom geef ik als politiek wetenschapper ook maar advies. Ik richt me daarbij vooral tot die 21% onbeslisten met wie ik overdreven veel medelijden heb. Het is immers niet zo moeilijk om te weten op wie je moet stemmen. In tegenstelling tot wat velen denken, namelijk dat alle partijen gelijk zijn en het VB een alternatief, is er wel dégelijk nog een profiel voor élke partij. En daarom ook meteen een profiel van de kiezer. Stemmen is dus simpel, kijk welk profiel jij hebt en stem dan op de partij die kiezers met jouw profiel begunstigt.

Voor alle duidelijkheid, ik zet de grote partijen even op een rijtje, ik profileer ze algemeen en profileer dan ook meteen de kiezer. Let wel: dit invuloefeningetje is sterk veralgemenend. Het kan zijn dat op gemeentelijk niveau de partijen zich anders gedragen óf dat er nog andere partijen in jouw gemeente zijn. Dan verwijs ik je door naar hun sites, die zijn niet moeilijk te vinden. Als je mijn log gevonden hebt, zou dat geen probleem moeten zijn.

VB: Wil niet meer verder met wat we bezig zijn, alles is naar de kloten. Het Vlaams Blok (of ja, Belang, whatever) daarom ‘terug’. Geen welvaartsstaat, neen, met dat geld immers kan je de vreemdelingen buiten zetten en zijn de problemen opgelost. Ben je dus rijk, kan je het je veroorloven om zonder sociale hulp en ziekenfonds te leven én is hondenpoep op straat je grootste probleem, stem VB!

VLD: Wil de belastingen omlaag en aan de macht blijven. dat zijn de twee grote doelstellingen voor deze verkiezingen. Deze partij is nog meer de underdog van de verkiezingen dan het VB. Het moet zich bewijzen. Ben je tricky, hou je van verassingen en kijk je graag hoe machthebbers in de problemen geraken, stem dan VLD!
Sp.a (Spirit): Het zijn de ‘bekwame leiders’ zoals professor Carl Devos het neutraal tracht te formuleren in Terzake XL. Het zijn die van ‘Iedereen mee’ en dat bedoelen ze ook. Ben je jong, moet je het nog maken, heb je wat steun in je rug nodig of ben je werkloos en heb je veel te veel bezigheden om werk te zoeken, stem dan Sp.a. Zij helpen je in uit de nood.
Cd&V (NV-A): Dit is wellicht de meest ernstige van de huidige partijen. Nadat ze hun verwaandheid in 1999 helemaal verloren hebbben, zijn ze vandaag sterker dan ooit en hebben ze hun idealen teruggevonden. Ze leggen de lat soms wat te rechts, maar over het algemeen zijn ze dynamisch genoeg om dat weer goed te praten. Daarop stemmen kan dus voor iedereen die ‘gewoon’ is, dit geldt echter vooral voor het oosten van het land, woon je eerder in het Westen (zoals ik) dan moet je ze nog wat mores leren hun jarenlange absolute meerderheid eindelijk eens verbreken.
Groen!: De partij heeft blijkbaar zijn beste tijd gehad. Beleeft hetzelfde verhaal als van de Volksunie -andere partijen nemen het programma over- maar reutelt nog wat na. Niet ten onrechte want deze partij is nog steeds uitstekend voor de idealisten onder ons. Zij die in een ‘leefbare’ gemeente wonen en de luxe hebben om nu eindelijk niet meer aan zichzelf te denken. Zij die graag naar National Geographic kijken en in de eerste plaats denken aan smeltende ijsbergen. Ik geef toe, het is beter om op Europees niveau Groen te stemmen dan op gemeentelijk, maar het schijnt dat groen ook daar nodig blijft. Ik verwijs daarbij naar de hoogmoed van te lang aan de macht blijvende partijen.
Veel succes!
O ja: wat nóg belangrijker is: surf naar www.dewakkereburger.be en ontdek hoe je geldig stemt en hoe je stem verwerkt wordt!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s