Heldendom.

De held van de vroege dood ligt schokkend op straat. Hij is daarnet met ’n vliegensvlugge snelheid (om ú tegen te zeggen) op de grond gesmakt. U kunt het zich al voorstellen: hij kwam van ‘n appartement afgesprongen. Zo is het gebeurd. Zo gebeurt het vaak. Daarvoor hoefde nog niet eens ‘n vliegtuig tegen het gebouw aan te knallen, sommigen denken immers zó al dat ze binnenkort in ademnood zullen komen. En zo is het (wederom). Ademnood bestaat. Dat zelfs zonder dat er ergens rook in de buurt is.

Het is larie te verkondigen dat waar rook is, vuur is. Vuur brandt ook zonder rook. Tenminste, als we het over ’n vuur vanbinnen hebben, ’n vuur van het soort dat blauwe en groene vlammen in de hersenen slaat, zonder dat ’n buitenstaander er erg in heeft. Dat is het ergste vuur. Let op mijn woorden. Zo’n vuur is veel gruwelijker dan ’n gewoon vuur. Als je door ‘n gewoon vuur wordt opgevreten, mag je het immers uitschreeuwen, dat zal niemand je kwalijk nemen. Leg je op de grond, wentel je in de aarde, ween en huil jezelf de longen uit, iedereen zal het begrijpen. Maar doe dat eens met ‘n vuur in jezelf?

Stel je het volgende scenario voor: er brandt ‘n vuur in je, ‘n kokendheet schroeiend harteloos vuur. Het vreet aan je. Bijvoorbeeld op ’n vergadering of tijdens ‘n toneelvoorstelling. Durf het dan maar eens uit te schreeuwen. Je zal op weinig sympathie kunnen rekenen. Adem inhouden is de boodschap. Het likkende vuur opkroppen. Snap je het al van de ademnood?

Inderdaad.

Dit is de held van de vroege dood. Hij hield zijn adem lang in. Te lang. Hij maakte het goed tijdens de val. Man, schreeuwen dat die gedaan heeft daarnet, ongelooflijk! Dat zal wel opgelucht hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s