Christiaan Mooiweer en Peter van den Berg winnaars Leiden

Voor de slamfinale waren er gisteren acht mensen geplaatst. De jury vaardigde Jet Crielaard, David Troch, David Boelee en Pom Wolff af, het publiek had de stem bewaard voor Christiaan Mooiweer, Leon Koek, Peter van den Berg en Alex Franken. David Boulee kon gisteren helaas niet komen opdagen, hij zat met werk in Maleisië.

Bij deze ’n kort overzicht van de kandidaten in volgorde van optreden:

Leon Koek was wellicht de mindere kandidaat van de avond. Op poëtisch vlak had hij af en toe wel ’n fijne vondst maar die speelde hij veel te voorspelbaar uit. Uiteindelijk leek het meer alsof hij uit zijn dagboek voorlas. Qua performance bleef de jongen gewoon braaf achter zijn blad staren.
Christiaan Mooiweer bracht een levendige performance. Hij was daarbij niet bang om even ’n stemverandering te ondergaan en zich vrij te bewegen op het podium. Beide rondes waren mijns insziens even sterk. Mooiweer hield vrij nauwgezet contact met het publiek. Enige uitdrukkingen die zijn bijgebleven: Elk kind ontkiemt in een erectie en liefde is het voorportaal van de dood.

Prins bracht in de eerste ronde nieuw experimenteel werk. Dat had succes, maar mij overtuigde het minder. In de tweede ronde nam Prins zich voor zich te onderscheiden van de rest door variatie te brengen. Daarvoor bracht hij zijn eerste gedicht heupwiegend met de rug naar het publiek en krijste met zijn laatste gedicht zowat iedereens trommelvliezen door. De jury vond het uiteindelijk heel beeldend, expressief en meerladig.

Peter van den Berg was vooral grappig. Het zijn volgens mij geen gedichten die op papier hoog zouden kunnen scoren, maar op het podium brachten ze me zeker aan het lachen. Zijn truc is vooral om zo droog mogelijk contradicties uit te spelen. En dat met een geniaal bibberende stem. Thema’s? Slam is jong en ik ben een oude lul en de politiek van JP bis trekt op niets.

Alex Franken vertelde iets teveel, in de acht minuten die hij mocht optreden heeft hij anderhalf gedicht voor kunnen dragen. Het eerste gedicht was vooral een liefdesuiting van vijf minuten, het tweede was al ’n klassieker maar dat kon hij niet afmaken.

Pom Wolff bracht vooral werk uit de nieuwe bundel ‘toen je stilte stuurde’ op de gebruikelijke krampachtige en innemende pom-manier. Pom wilde het graag zonder tekst proberen maar dat maakte hem onzeker en deed de schwung in de gedichten verdwijnen. Wanneer hij dan toch naar het papier greep kwam het alles veel gevatter, krachtiger en vooral verstaanbaarder over. Het lukte ‘m wel zonder op het NK, maar misschien had hij dan meer kunnen oefenen?

Jet Crielaard die ik nu eens écht kon zien optreden (van het NK van vorig jaar in Nijmegen herinner ik me enkel haar rug) was vooral geniaal in haar eerste ronde. Ze bracht er een afwisselende performance en hield iedereen geboeid. Eén van haar meest geslaagde gedichten ging over klein eikenboompje in de tuin. Als enige vrouw in het gezelschap had ze het voordeel om zich gemakkelijker te onderscheiden. Haar tweede ronde was minder. Vooral de tijdslimiet deed haar, net als bij Alex Franken, de das om.

Eigenlijk sprong volgens velen deze avond geen enkele dichter er echt uit. De hele avond was nogal braafjes gebleven. Buiten een piepende Christiaan en een schreeuwende Prins had niemand écht durven performen. Ook het publiek bleef op vele momenten burgerlijk zwijgen terwijl er net zo goed hardop gelachen mocht worden. Dat vond ook de jury die uiteindelijk Jet, Prins, Pom en Christiaan evenwaardig schatte. Dat het uiteindelijk Christiaan werd, ligt eraan dat ze Pom de vorige keer sterker vonden, dat Jet haar tweede ronde minder was en dat David misschien toch in de eerste ronde te experimenteel overkwam. Peter van den Berg werd door het publiek uitgekozen.

Van wat ik gehoord heb over David Boulee, ben ik er stiekem een beetje van overtuigd dat hij gisterenavond het verschil had kunnen maken.

De troosprijzen worden uitgedeeld aan de kandidaten. Van links naar rechts: Prins, Leon Koek, Alex Franken, Christiaan Mooiweer, Jet Crielaard, Peter van den Berg. Pom Wolff ontbreekt op de foto.

Een gedachte over “Christiaan Mooiweer en Peter van den Berg winnaars Leiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s