Dag van de Gedichten?

Vandaag is een dag waaraan niemand kan ontsnappen. Iedereen uit dit Nederlandse taalgebied – zelfs zij die het nog zo hard proberen te vermijden – zal het geweten hebben: ook de poëzie verdient een dag om bejubeld en naar buiten gebracht te worden. En terecht ook, dit meest bescheiden literair genre, zoals Marc Reynebeau het vandaag in de Standaard zegt, heeft het nodig. Zonder zulke initiatieven immers, blijft poëzie enkel en alleen voor de insiders. Spijtig, maar de meeste mensen voelen zich nu eenmaal niet geroepen om zich in poëzie te verdiepen: poëzie is vaak moeilijk, betwistbaar, vergt veel aandacht en lijkt enorm elitair. Dit ondanks het feit dat om en bij de één miljoen mensen in dit taalgebied wel eens een poëtische uitspatting denkt te begaan.
Daarom is het eigenlijk geen wonder dat Joke van Leeuwen met de eer gaat lopen om op de Gedichtendagposter geplaatst te worden. Haar gedichten zijn immers toegankelijke maar spitsvondige beschouwingen. Grapjes die er soms hortend, stamelend maar vooral ook teder uitkomen – dat vindt overigens ook de jury van de VSB-poëzieprijs die gisteren de genomineerden bekendmaakte. Joke verdient de publieksprijs. Het is overigens goed dat dat gedaan wordt: publieksprijzen uitdelen. Het is een goede manier om volk bij de poëzie te betrekken. Toch confronteert het de insiders ermee dat hoe theoretisch, passioneel en vernuftig zij met hun hobby omgaan en telkens proberen om nieuwe grenzen te verleggen, de opinie van het grote publiek over goede gedichten al eeuwenlang dezelfde blijft. Het is een De Coninck, een Kopland, een Andreus, een Tellegen en een Van Meeuwen die uit de insidersgroep kan treden, het is een Moeyaert die een geliefde stadsdichter kan worden. Dit wil niet zeggen dat men moet stoppen met het andere, maar men mag gerust weten welke de gevolgen zijn: dat een Gedichtendag eigenlijk vaak alleen het feest blijft van maar één soort poëzie.
Maar goed, dat wilde ik eigenlijk allemaal niet zeggen, eigenlijk wilde ik iedereen gewoon een fijne dag toewensen, in welke hoedanigheid die ‘iedereen’ ook mag voorkomen, dichter, lezer of één van de zovelen die met deze dag geconfronteerd moet worden, het mag zelfs een beledigde prins zijn. Ikzelf ga me vandaag alvast goed verzorgen, ik ben wat verkouden geworden, gisterenavond een te lange nachtwandeling gemaakt wellicht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s