Shortlist Gouden Uilprijs en -Jeugdliteratuurprijs!

De namen zijn bekend, hoor ik op radio 1!

Voor de Gouden Uil:
Remco Campert – Het satijnen hart
Arnon Grunberg – Tirza
Tom Lanoye – Het derde huwelijk
Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen
Christiaan Weijts – ART.285b

Voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs:
Stan van Elderen – Charlie Wallace
Marjolijn Hof – Een kleine kans
Ceseli Josephus Jitta – Lola en de leasekat
Harm de Jonge – Josja Pruis
Ted van Lieshout & Sieb Posthuma – Van Ansjovis tot Zwijntje

Voor de publieksprijs kan je hier stemmen!

Tijdens het radio-interview daarnet moest voorzitster voor de Gouden Uilprijs, Ruth Joos, nog iets van het hart, het relaas is ook op de site terug te vinden:

Voor de Gouden uil:
De jury van de Gouden Uil kreeg dit jaar een recordaantal boeken te verwerken. De teller met het aantal ingezonden boeken voor De Gouden Uil bleef in december 2006 ruim boven 350 stilstaan. Jammer genoeg waren het niet alle 350 hoogvliegers. Opvallend in deze torenhoge stapel is de grote hoeveelheid boeken waar een cd bij geleverd werd. Onder het motto: twee voor de prijs van één.
Dit refrein is u wellicht niet onbekend, maar het dient toch nog eens gezegd: er wordt heel erg (lees: veel te) veel geproduceerd en uitgegeven. Zowel fictie als non-fictie. In de twee gebieden vallen de redactionele slordigheden op: de ontbrekende woorden zijn niet te tellen, de -dt-fouten evenmin en dat allemaal al op de eerste pagina. In een enkel geval zelfs al in de vierde zin. Voor mensen die van goede boeken houden, zoals onze voltallige jury, doen zulke dingen pijn aan de ogen en aan de ziel.
Verder is de chicklit nog niet over haar hoogtepunt heen. En in dit geval zijn de hoogtepunten die in het merendeel van dat soort boeken beschreven worden, ook niet echt zaligmakend. Ook het aanbod van literaire non-fictie stelde teleur: weinig kwaliteit en nog minder creativiteit.

MAAR de jury is apentrots op haar longlist en zoals u zo meteen zal merken, hebben we ook een shortlist om u tegen te zeggen bij elkaar gesprokkeld. Dit zijn de vijf boeken van 2006 die niet in uw kast mogen ontbreken.

Voor de Jeugdliteratuurprijs geldt het volgende verdict:

De jury van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2007 is zeer voor de promotie van jeugdliteratuur. Wij hadden de oogst van het voorbije jaar dan ook heel graag bejubeld. Helaas heeft de jury dit jaar tussen de vele ingestuurde boeken hopeloos veel kaf en weinig koren aangetroffen. Voor dat koren verwijzen we naar de longlist met de twintig boeken van 2006 die zonder meer deugen, veel lof en aandacht, maar vooral veel lezers verdienen.

Wat het kaf betreft, moeten wij met spijt in het hart bekennen dat het veelal om boeken gaat die wij zelfs onze grootste vijanden niet cadeau zouden durven doen. Wat kreeg de jury te lezen? Legio haastig uitgewerkte concepten, een pak op verkoopsucces gerichte titels, veel eerste en zoveelste delen van een serie, maar bovenal een zee van probleemboeken. Kennelijk leeft in uitgeverskringen de mythe dat problemen hét recept zijn voor een goed boek.

Let wel, de jury kan tegen een stootje. De boeken die wij hebben genomineerd zijn niet noodzakelijk minder ernstig van onderwerp. Wel zijn ze veel lichter verteerbaar dankzij hun lichtvoetige toon en genuanceerde personages, hun humor en intelligentie. We vielen ook voor het gemak waarmee hun schrijvers het evenwicht weten te behouden tussen licht en zwaar, tussen luim en ernst. Over de vijf genomineerde boeken is de jury dan ook zonder meer verrukt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s