Interuniversitaire literaire prijs Babylon 2007

“Studentikoos? Nog veel erger!” vonden Prins en ik toen we gisterenavond de organisatie van de uitreiking van de Literaire Prijs van Babylon beoordeelden. Hoewel ik wist dat ik niet bij de winnaars was, hadden we toch besloten om eens een kijkje te gaan nemen. Je weet nooit of er wat voor Meander in zit.
De prijs heeft nochtans ’n goede naam en gaat nu al voor de 31ste keer door, hij heeft zelfs een site die http://www.literaireprijs.be/ heet. Kan je je een mooiere naam bedenken? Helaas bleef de organisatie van het evenement letterlijk wat aan de grond kleven.
Vooreerst, de setting in de prachtige bibliotheek van Leuven: goed, zou je zeggen, ideaal om de nodige sfeer te creëren, al was het meer dan jammer dat er geen podium voorzien was. Daardoor was het amateursfilmpje van het presidium van Babylon – dat wel in zijn in-de-gloria-achtigheid grappig was, maar waarvan ik nog steeds niet weet wat het deed op de uitreiking – misschien wel zichtbaar voor de eerste twee rijen, maar voor de rest heel wat minder. Idem voor de Maaslandse groep Aardvark die vooraan op de begane vloer ook nog op een stoel gezeten was waardoor het voor de meeste mensen gewoon leek dat er daar vooraan ’n radio aan het spelen was.
Dat brengt me meteen op mijn tweede opmerking: het stuntelige zwarte schaap van het presidium die de presentatie in haar schoot geworpen had gekregen. Ze praatte de hele avond grappend en kreetjesslakend aan elkaar alsof ze op ’n interne vergadering het woord nam. Maar haar grootste blunder was wel de zure opmerking na het verlorengegane optreden van Aardvark. Ze zei dat we een apathisch en saai publiek waren! Arme Aardvark! En om het helemaal compleet te maken, zei ze ook nog dat Kristien Hemmerechts dat twee jaar geleden ook al van het publiek had gevonden. Tja, hoe moet je daarop reageren? Gelukkig kwam Aardvark terug uit de coulissen om haar tegen te spreken. Incident gesloten.
Maar eigenlijk was heel de avond een groot incident, want ten derde zat de programmering van de avond gewoon helemaal mis. We kregen dus achtereenvolgens een optreden van Annelies Verbeke, een stukje Babylonfilm, het gezang van Aardvark, weer een stukje Babylonfilm en dan pas de uitreiking van poëzie en proza voorgeschoteld. Dáárna was er nog ’n receptie. Daardoor moesten we niet alleen maar liefst twee uur aan een stuk op onze stoel blijven plakken, maar kreeg datgene waarvoor de avond eigenlijk georganiseerd was, véél te weinig aandacht. Als er misschien een kwartiertje over de prijzen gesproken is, zal het veel zijn. De laureaten mochten niet eens hun hele kortverhaal voorlezen, één paragraaf moest volstaan. Als je nu Aardvark eens op de receptie had gezet om te spelen en het filmpje tussen de poëzie- en de prozauitreiking had voorzien, ja, dan had er sprake geweest kunnen zijn van een literaire avond. Nu echter, was het vooral frustrerend om zo lang te moeten wachten en zo weinig beloond te worden.

Maar goed, voor de geïnteresseerden, de winnaars!
Poëzie:
1) Bo Vanluchene
2) Wouter Steyaert
3) Sylvester Boré

Proza:
1) Thomas De Creus
2) Bo Vanluchene (!)
3) Bavo Vaneycken

PS: niet dat het er iets mee te maken heeft, maar lees dit!

Advertenties

2 gedachtes over “Interuniversitaire literaire prijs Babylon 2007

 1. Toch even enkele kanttekeningen hierbij plaatsen. Ik geef grif toe dat de kritiek grotendeels terecht is, maar enkele rechtzettingen zijn hier niet uit den boze.

  Het zogenaamde amateursfilmpje van het presidium van Babylon was niet afkomstig van het presidium, maar van een groepje oud-Germanisten. Over het niveau kunnen we discussiëren, maar wat het doet op een uitreiking van een literaire prijs… In dat geval kan je ineens de vraag stellen: wat beschouw je als literatuur?

  Ook de presentatrice was geen stuntelig zwart schaap van het presidium. Sara Brouckaert is Coördinator van het Project VRT-taalhantering: inderdaad, een instantie die de VRT controleert op haar taalgebruik. Presentaties geven is haar dan ook niet vreemd in die functie, dus ik denk dat de reden voor de ietwat vreemde presentatie niet ligt aan het feit dat ze het in haar schoot geworpen kreeg als het eerste het beste presidiumlid.

  I.v.m. de programmering ga ik volledig met je akkoord dat deze beter kan: het eigenlijke evenement had veel, veel centraler moeten staan. We kunnen dan ook enkel beterschap beloven naar volgend jaar toe.

  Nogmaals: mijn bedoeling was niet blindelings in de verdediging te schieten, ik hoop dat je ’t zo ook niet opvat.

  Jan Steurs

 2. Beste Jan,

  geen probleem, alleen zo heeft kritiek nut: als erover gediscussieerd wordt.

  Goed dat je één en twee uitlegt, maar het verandert niets aan de indruk die wij hadden over het filmpjesconcept en de presentatrice.

  Overigens, het is altijd leuk als een literaire prijsuitreiking aangedikt wordt met andere kunstvoorstellingen zoals dat optreden of die filmpjes, maar inderdaad, het was de manier waarop, de uitreiking was nu eerder een kort af te handelen uitsmijtertje dan het centrale concept van de avond.

  Hopelijk was het iets waard, deze ongezouten mening.

  Groet,
  Sylvie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s