Verkiezingen!

Morgen een grote dag: verkiezingen voor Kamer en Senaat. De vraag is: ‘Gaat paars door of niet?’ of ‘Hoeveel zitjes krijgt Groen! en haalt Dedecker de kiesdrempel?’ Het zijn mijn vragen. De enkele vraag in de media is: ‘Wie wordt premier: Johan Vandelanotte, Yves Leterme of Guy Verhofstadt?’
Maar is dat wel een goede vraag? Ik vrees ervoor. Dit zijn geen presidentsverkiezingen zoals in Frankrijk. Het is niet Sarko OF Ségo, het is meestal een vraag met EN erbij. Hier moet een coalitie gevormd worden. Hier moet samengewerkt worden. The winner doesn’t take it all. Helaas zijn sommige partijen in België dat uit het oog verloren. Ze maken ruzie met elkaar alsof ze de ander nooit meer hoeven te spreken na 10 juni.
Zoals de kaarten er nu voor liggen, ziet het er alvast niet naar uit dat paars nog door kan gaan. In Vlaanderen halen de socialisten en de liberalen samen een minderheid en in Wallonië kunnen ze elkaar niet meer ruiken of zien. (dixit Karel De Gucht: ‘als paars doorgaat, zijn we kapot’)
Een tripartite? Misschien, als alles bijgelegd zal worden. Het zou goed zijn voor de staatshervorming, maar dan moet dat vooral in Wallonië gebeuren.
Rooms-rood dan? Welwel, ik zie N-VA-kopman Bart De Wever die zo tegen de verst(r)ikking van Vlaanderen is, nog geen handjes schudden met Di (Cor)Rupo.
Rooms-blauw, daar ziet het er voor mij nog het meest naar uit. De slechte peilingen voor Open Vld kunnen nog een invloed hebben op de kiezers voor paars, die uiteindelijk uit sympathie in plaats van de rode lijst, de blauwe lijst uitkiezen. Verder is MR in Wallonië aan de winnende hand. Samen met de ‘tjeeven’ die in de peilingen in Vlaanderen 30% halen, kunnen ze een goede meerderheid halen.
En Groen!? Waarom niet. Het is wellicht wel slim om die mensen weer hun ‘verantwoordelijkheid’ te geven. Een minister van Klimaat? Oké dan, maar kom na vier jaar weer niet klagen dat je de zondebok bent van alles.
In het uiterste geval kan het eigenlijk ook om ’n niet gelijkaardige coalitie te vormen zoals sp.a, CD&V, CDh en MR bijvoorbeeld, maar dat lijkt me werkelijk heel onwerkelijk.
Niet eenvoudig dus, en nog minder als je met deze gegevens in het kieshokje staat. ‘Ja! sp.a!’, bijvoorbeeld, terwijl je tegelijkertijd ‘Nee! PS!’ roept. Wie steun je het best? Ik wil een zo tactisch mogelijke keuze maken, maar helaas mag ik maar 2 keer stemmen, terwijl ik tussen drie partijen twijfel. Ik vrees dat er voor mij tussen die drie tot op het laatste moment zal worden gestreden. Ik denk ook dat ik misschien op een lijst ga stemmen, waarop ik nog nooit heb gestemd.

Overigens, bij De Standaard ben ik de LDD -specialist geworden: dit en dit getuigen ervan. Morgen is het op de redactie overigens mijn taak om LDD goed in de gaten te houden. Laat ons hopen dat ik wat te schrijven heb (of is dat nu zeer opportunistisch?).

PS: LDD is NIET een van de drie partijen waartussen ik twijfel.

PPS: ik wilde nog ’n verslag schrijven over ’n leuke monoloog die ik gezien heb, maar ik mocht niet van de uitvoerdster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s