HDC:Roger M.J. de Neef

2

Roger M.J. de Neef

Zilverwerk

In dit huis
Ben ik je man
In ditzelfde huis
Ben jij mijn vrouw

Vannacht droomde ik
Dat twee huisjesslakken
Hier ons bed en alle muren
Hadden verzilverd

uit: ‘Omdat’, Poëziecentrum, 2007, p. 47

luister

Acteur/muzikant Pieter Embrechts over dit gedicht in De Standaard:
Zilverwerk, heeft tegelijk een grote eenvoud en een grote gelaagdheid. Je kan er dingen blijven in vermoeden. Het gedicht biedt een mooie kijk op twee individuen, tussen wie een zekere afstandelijkheid heerst, maar ook intimiteit. Vooral dat verzilverende spoor van de huisjesslakken geeft veel betekenis. Verzilveren betekent meer waarde geven; de dingen krijgen meer waarde doordat je ze deelt. Het trage van de slakken, het oude van het zilver…
De Neef lijkt het ook te hebben over het verstrijken van de tijd. Maar het slijmspoor dat die slakken trekken, brengt tegelijk seksualiteit in het verhaal. Het is een goed gevonden beeld, dat heel mooi is uitgewerkt. Er blijven zoveel invalshoeken mogelijk. Zit in de eerste strofe een zekere eenzaamheid vervat, dan geeft de tweede strofe het verhaal toch een gloed. Maar het gaat om een droom; misschien is die glans iets wat de ik-figuur er zelf alleen maar bij wenst en is het in de realiteit doffe ellende tussen man en vrouw. Misschien is dat zelfs waarschijnlijker.
Hoe dan ook is het een troostrijk beeld. Het doet me denken aan de silver lining waar het in Engelse songs wel eens over gaat: het streepje hemel waar we naar verlangen in de aardse duisternis.
Zilverwerk is een gedicht dat je als lezer gemakkelijk op je eigen leven betrekt. Toch als je samenleeft met iemand of dat geprobeerd hebt. Hoezeer je elkaar ook kent, je wordt nooit elkaar. Maar je kan wel heel intiem worden. Het geluk om het gedeelde parcours overheerst hier toch. Uiteindelijk gaat dit gedicht over iets alledaags. Het licht de schoonheid eruit, op een verstilde manier. Mooi gedaan.(kdo)

Advertenties

2 gedachtes over “HDC:Roger M.J. de Neef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s