HLK: niet zomaar een publicatie II

Poëzietijdschrift ‘Het Liegend Konijn’ verrast opnieuw

Het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn liet de voorbije jaren van zich spreken. Het presenteerde een grote diversiteit aan dichters en poëtica’s, zeker in de extra dikke themanummers Hiernamaals (2005) en Veranderlijk (2007). Maar ook in elke reguliere aflevering kun je wel een ontdekking doen, zoals nu opnieuw.

Door Bart Van der Straeten

In de ultrakorte inleiding verklaart redacteur Jozef Deleu dat hij in zijn tijdschrift al “in toenemende mate” ruimte reserveerde voor jonge en oude nieuwe stemmen. Met drie debutanten op 22 dichters (Yi Fong Au, Myrte Leffring en Sylvie Marie), onder wie nog een heel aantal jonge dichters, doet hij dat in dit nieuwe nummer meer dan ooit. Daarnaast wil Deleu met zijn blad “de verscheidenheid van de poëzie in het Nederlands” voor het voetlicht brengen. Ook dat lukt aardig. Diversiteit is er op het vlak van afkomst (met Abdelkader Benali en Rodaan Al Galidi, twee Nederlandse schrijvers van buitenlandse origine) en geslacht (negen dichters zijn vrouw). Er is ook een mix van jonge en oudere dichters, van gevestigde waarden en opkomende namen. H.C. ten Berge, Eva Gerlach, Tomas Lieske, Leonard Nolens, Ester Naomi Perquin, Leo Vroman, Bernard Wesseling: allemaal wonnen ze recent minstens één serieuze poëzieprijs. Een uitschieter is Tomas Lieske, die hier toont dat zijn bekroonde bundel Hoe je geliefde te herkennen waardige opvolging zal krijgen. In ‘Sade tot Justine’ leent hij even de autoritaire stem van Markies De Sade: ‘Dien mij tot spijs. Hef eigen gedachten op./ Wij zijn allang het punt voorbij dat jij mij kunt/ verleiden. Het is bezit dat telt en absolute macht.’
Naast deze prijswinnaars zijn nog vijftien dichters vertegenwoordigd, die poëticaal erg verschillend zijn. Er is zowel quasi-avant-gardistische poëzie van F. van Dixhoorn als de weerbarstige hedendaagse poëzie waarmee Yi Fong Au debuteert. Het lange collagegedicht van H.C. ten Berge contrasteert met de frisse springerige wereld van Anne Büdgen en Hélène Gelèns. De verzorgde maar brave verzen van Marleen De Crée hebben een pendant in de tegelijk weemoedige en dartele poëzie van debutante Myrte Leffring. De Iraakse vluchteling Rodaan Al Galidi laat zijn fijnste en meest complexloze verzen tot nog toe lezen: ‘Waarom denkt niemand eraan/ zo iets simpels en wonderlijks als de zon/ te verkopen/ als medicijn,/ als maaltijd/ of als oplossing.’
Meer leesplezier is te vinden bij Jan Lauwereyns (‘zo is de wrede wiskunde van het genot’), de Fries Jabik Veenbaas (‘ik ben/ zeer tevreden en hoor al mijn huizen/ zachtjes grinniken’) en bij de vrijmoedige erotische verzen van Lucienne Stassaert. De gedichten van Abdelkader Benali zijn dan weer te breedsprakerig. Ook de poëzie van Piet-Hein Houben, Ivo van Strijtem en Hilde Keteleer valt uit de toon in het geheel. Deze laatste slaagt er in een reeks vadergedichten niet in boven de anekdote uit te komen.
Het contrast met de cyclus Moedermomenten van Sylvie Marie, die hier debuteert in het officiële circuit, is groot. Deze reeks van tien gedichten is gewoon de beste poëzie die er in dit nummer te lezen valt. Ze koppelt een existentiële thematiek – hoe een gezin omgaat met een terminaal zieke moeder – aan een afstandelijke, observerende toon. Marie maakt de dingen herkenbaar, maar overstijgt de anekdote met haar taal en haar beelden, zoals in het vijfde gedicht van de cyclus:

aan tafel zaten we steeds meer te slikken
te tikken, te wrikken met keel,
lepels en stoelen, als er maar geluid
was om al ons zwijgen te verbergen.

toch, dat wat we voortbrachten
leek het meest op een lelijk knaagdier:
vanuit het ijle van de ijzeren pijpleiding
en via de afvoer van onze vertrekken,
knarste het

zich een gat in onze opeengeklemde
monden
tot we het niet meer uithielden,
het uitgilden.

Om een gedicht als dit lees je poëzie. Om het te ontdekken, lees je Het Liegend Konijn.

Info
www.hetliegendkonijn.be
Het Liegend Konijn.
Tijdschrift voor Nederlandse poëzie
onder redactie van Jozef Deleu
jaargang 6, nummer 1, april 2008.

© 2008 Bart Van der Straeten – De Morgen, 30 april 2008

Een gedachte over “HLK: niet zomaar een publicatie II

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s