HLK: niet zomaar een publicatie III

Vrouwen van de wereld

‘Een subversieve daad, in een wereld die gedomineerd wordt door commercie en consumptie’, zo omschrijft hoofdredacteur Jozef Deleu liefdevol zijn poëzietijdschrift Het liegend konijn. Het blad heeft zopas met veel glans zijn zesde jaargang ingezet.

In het voorwoord geeft Deleu aan dat hij, nu de levensvatbaarheid voor een blad met louter ongepubliceerde gedichten bewezen is, stilaan minder op veilig speelt. Ze zijn er nog bij, de grote namen van het kaliber van Leonard Nolens en Leo Vroman. Maar ze krijgen hoe langer hoe meer jong – en veel vrouwelijk – gezelschap.
Anne Büdgen (°1979), Ester Naomi Perquin (°1980, winnares van de debutantenprijs van Het liegend konijn) en Bernard Wesseling (°1978) hebben nog maar één bundel op hun naam staan. Van de 22 namen in deze editie treden er drie voor het eerst met hun gedichten naar buiten: Yi Fong Au (°1989), Myrte Leffring (°1973) en Sylvie Marie (°1984).
Dat het Deleu menens is met zijn aandacht voor jong talent, blijkt ook uit het aantal gedichten van de jonkies. Zowel Perquin als Marie mocht het maximum aantal van tien gedichten leveren.
Meer nog dan de kwantiteit springt de kwaliteit in het oog. De jonge vrouwen bedrijven een frisse, sprankelende poëzie. Tram, gsm, e-mail: de wereld van Büdgen is die van nu, haar ontreddering is tijdloos. Liefde en dood, vragen over identiteit en vrouwelijkheid vat Leffring in bedrieglijk heldere verzen.
Door merg en been gaat de cyclus ‘Moedermomenten’ van Sylvie Marie. De setting is huiselijk – magnetron, koffiezet, de pot met schrijfgerei, lepels, stoelen – het tafereel hartverscheurend: hoe erg de kinderen ook hun best doen, hun moeder is emotioneel onbereikbaar, ten prooi aan een ongeneeslijke ziekte. De onhandige toenaderingspogingen, de ergernissen, de woorden die tekortschieten, het emotionele onvermogen: de dichteres zet ze ongenadig neer.
Wie een beetje op de hoogte wil blijven van hedendaagse poëzie kan volstaan met een abonnement op Het liegend konijn. De kans dat er iets aan het waakzame en geoefende oog van Jozef Deleu ontsnapt, is zo goed als onbestaande.
HET LIEGEND KONIJN, jaargang 6, nummer 1.
Verschijnt twee keer per jaar.
Van Halewyck/Meulenhoff, 192 blz., 17,50 euro.
http://www.hetliegendkonijn.be/

Eva Berghmans, De Standaard der Letteren, 16 mei 2008

2 gedachtes over “HLK: niet zomaar een publicatie III

  1. Haha, dan moet ik eerst een bundel hebben, en dan zal ik me moeten haasten om die voor mei 2009 uitgegeven te hebben 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s