Gisteren in De Morgen

Jozef Deleu, man achter poëzietijdschrift ‘Het liegend konijn’
“Een droom die werkelijkheid wordt”, sprak schrijver en redacteur Jozef Deleu in 2002, bij de oprichting van zijn nieuwe tijdschrift Het liegend konijn. Met het nieuwe nummer is nu de zesde jaargang afgesloten en publiceerde Deleu al 1.600 “uit het nest geroofde” gedichten van grote namen en jong talent. “De realiteit is nog mooier dan de toekomstdroom ooit was”, zegt Deleu vandaag.

“Ik ben vrij bescheiden begonnen, met een tweejaarlijkse bundeling van zo’n honderd pagina’s dik”, vertelt Jozef Deleu. “Ondertussen is dat aantal verdubbeld. Vele honderden gedichten per maand stromen bij mij binnen, allemaal van schrijvers die gepubliceerd willen worden. Veel kaf, maar het is heerlijk om het koren te selecteren. Iemand berekende ooit dat er 600.000 mensen Nederlandstalige gedichten zouden schrijven: als die allemaal één bundel per jaar zouden kopen, was de hele poëziesector uit de problemen. (lacht) Al mag ik niet klagen: onze oplage van 2.250 exemplaren per nummer mag je gerust reusachtig noemen.”

Met de publicatie van een eerste bundel van Sylvie Marie (°1984) dit voorjaar mag Deleu een nieuwe pluim op zijn hoed steken, een teken van zijn neus voor nieuw talent. Deleu: “Sylvie debuteerde in het vorige nummer. De Volkskrant pikte haar gedichten op en ook de uitgevers waren geprikkeld. Ook Yi Fong Au, 19 jaar oud, publiceerde bij mij zijn eerste werk. De jonge generatie heeft het vaak over een gevoel van thuisloosheid. De jeugd permitteert zich veel vormtechnische vrijheden, met het handorgel van de taal trekken ze ongegeneerd alle registers open. Ze verwarren, verleiden, troosten en schofferen. Hun poëzie is zelden braaf. In de laatste twee bundels valt het trouwens op: vooral het vrouwelijke jonge talent ligt dik gezaaid.”

Niet alleen jonge vrouwen maar ook iets oudere, mannelijke De Morgen-journalisten publiceren in het nieuwe nummer. Met Bart Van der Straeten, Filip Rogiers, Paul Demets en Bernard Dewulf is meer gerijpt werk te lezen dan dat u dagelijks in deze kolommen voor de kiezen krijgt. “Dichtende critici en journalisten hechten veel belang aan het technische aspect van hun poëzie”, merkt Deleu. “Al moet het gezegd: een gedicht als ‘Huis’ van Rogiers, dat is toch ook inhoudelijk van een buitengewone schoonheid.

“Een gedicht moet me overrompelen, al op het eerste ogenblik dat ik het onder ogen krijg. Iets moet me prikkelen. Iets mysterieus, iets suggestiefs, iets dat de informatieve mededeling overstijgt.”

Het liegend konijn valt op door zijn sobere vormgeving. “Er zullen nooit foto’s, portretten of uitgebreide auteursinformatie in verschijnen. Alleen de kleur van het kaft varieert per nummer. Als ik de twaalf nummers in mijn kast zie staan, dan is dat al behoorlijk indrukwekkend. Ik wil dat de reeks bundels over twintig jaar een betrouwbare spiegel van de hedendaagse poëzie blijkt te zijn. Dat de mensen zeggen: ‘Geen enkele dichter die de afgelopen jaren van belang was, ontbreekt in de totale selectie.’ Dat zou mooi zijn.”

Jeroen Versteele


Van Halewijck/Meulenhoff, 17,50 euro.
http://www.hetliegendkonijn.be
Het liegend konijn
6e jaargang, nummer 2

2 gedachtes over “Gisteren in De Morgen

  1. Wat ik even vergat….wij waren meneer Deleu wel een beetje voor, hoor. Wij wisten allang dat jij ‘gedichten’ schreef, Sylvie!
    Gefeliciteerd! We blijven duimen.

    Jan van meenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s