Prins wordt geïnterviewd door: Supo

Exclusief supo-gedicht van David Troch

David Troch (31), oud-student van de KHM, heeft een nieuwe poëziebundel uit, getiteld laat[avond]taal. Op 6 december stelde hij zijn nieuwe boreling officieel voor in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. supo was erbij.

“Minimale taferelen vol dagelijks jolijt, dat lijkt één van de rode draden in laat[avond]taal te zijn”, zegt Hedwig Speliers, die David Troch inleidt op de avond van de officiële boekvoorstelling. Vol ontzag vertelt hij over Troch en citeert hij enkele regels uit zijn gedichten, die schijnbaar eenvoudig zijn, maar ingenieus zijn opgebouwd.
Troch bedacht een aparte manier om zijn gedichten voor te lezen. Samen met enkele poëzievrienden, waaronder ook zijn lief, speelt hij het zakdoekleggenspel. Om de beurt dragen ze een gedicht voor, en liefst ook één dat begint met de eerste letter van hun naam. Met geanimeerde vertelstemmen laten ze de gedichten tot leven komen.
Na afloop bedankt hij de VIP’s met een chocolade sint en krijgt iedereen een glaasje aangeboden. supo maakte van de gelegenheid gebruik de dichter te feliciteren met zijn nieuwe bundel.

Proficiat met je nieuwe bundel! Was het een slopend proces?

Troch: “Ik heb heel erg nagedacht over de samenstelling van het boek. Het is opgedeeld in cycli en alfabetisch gerangschikt. Die felle structuur maakte het makkelijker voor mezelf om echt een duidelijk beeld te krijgen. Ik heb het langst moeten nadenken over de titel. laat[avond]taal was aanvankelijk de titel van een van de gedichten, maar omdat ik nog geen gedicht had dat met een ‘q’ begon, heb ik het quasi niets meer genoemd. laat[avond]taal vond ik uiteindelijke een goede titel om de bundel samen te vatten.”

Gedichten rustig en beschaafd voorlezen is niet aan jou besteed. In het verleden durfde je tijdens een voordracht wel eens wild in het rond springen en je kleren uittrekken. Vanavond hield je het gelukkig bij een onschuldig spel zakdoekleggen. Vanwaar kwam dat idee?

Troch: “Ik heb dat trucje al bij andere optredens toegepast, om het een beetje ludiek te houden. Gewoon gedichten voorlezen is niet echt mijn stijl, zeg maar.”

Welk advies zou je kunnen geven aan Mechelse jongeren die dichter willen worden?

Troch: “Probeer veel te schrijven en zet de stap om aan wedstrijden mee te doen. De poëziekrant schrijft vaak wedstrijden uit. Stuur wat op naar literaire tijdschriften. En heel belangrijk: laat je gedichten lezen door iemand die met poëzie bezig is. Niet door je vrienden of je moeder, die toch alleen durven zeggen dat het fantastisch is.”

Binnenkort is het weer Gedichtendag. Op de vorige editie trad je op. Waar kunnen we je tijdens Gedichtendag 2009 vinden?

Troch: “Ik heb momenteel nog geen optreden voor die dag, maar ik zal wel te zien zijn in het straatbeeld. De Gezinsbond selecteerde een gedicht van mij dat op 4000 posters komt te staan. Dit is het derde jaar dat ze die posters maken. Het eerste jaar deden ze het met Rutger Kopland, het tweede jaar met Bart Moeyaert en dit jaar mag ik het om een of andere mysterieuze reden zijn.”

Als afsluiter vroegen we of Troch eventjes ter plekke een gedicht voor supo kon verzinnen. Getalenteerd en professioneel als hij is, schudde hij een pareltje van een gedicht uit zijn mouw. Het resultaat lees je hieronder.
Wie de poëziemicrobe voelt kriebelen en denkt het beter te kunnen: Feel free om je talenten te laten botvieren en spui(t) het hier op de site. (registratie vereist)

wij waren ons niet bewust

van wat er buiten speelde,
wij hielden onze blikken strak
op het flikkerende scherm
gericht. wij leefden ons in,
in een ander gezin, en
voelden ons thuis zolang
wij zelf geen dialoog voerden.

David Troch

6dec2008

Britt Guetens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s