Departuur: een avond vol literatuur én prijzen

Gisterenavond naar Departuur geweest, een, zoals de website het zelf omschrijft, literair-muzikale benefietavond tvv Oikonde’. Het was een mooie affiche.
Bezoekers konden doorheen het gebouw literaire wandelingen afleggen en zo dichters en schrijvers beluisteren. Prins en ik schreven ons eigen programma uit en gingen achtereenvolgens luisteren naar:

Peter Theunynck: vertelde ons het boeiende verhaal van de totstandkoming van zijn eerste bundel. Die bleek meteen een heel concept in zich te dragen en had maar liefst vijf jaar gerijpt voor het de drukpers zag. Het was het meest levendige en enthousiaste optreden van de avond.

Mark Reugebrink: las een stukje voor uit zijn roman ‘Het grote uitstel’. Ik had de man al eerder gehoord op de radio en in interviews, maar wist niet dat hij zo’n begenadigd voorlezer was. Ik twijfel nu al langer of ik het boek zou kopen. Misschien wel.

Bernard Dewulf: las drie kortverhalen voor die vooral zijn twee kinderen een hoofdrol gaven. Vertederend en eenvoudig. Zo kennen we Dewulf.

Maarten Inghels: was heel rustig voor zijn doen. Misschien vanwege de griep waardoor hij zei geplaagd te zijn. Toch was dat niet meteen een nadeel. Kalm en relaxed op de stoel voorlezen met een bundeltje op de schoot, kan ook heel wat uitstralen.

Na een muzikale pauze zagen we nog Carl De Strycker: Dat optreden bekoorde ons het minst. Niet vanwege de warme turbinezaal waarin de man moest optreden. Wel vanwege zijn nogal vlakke manier van voordragen. Ook jammer dat De Strycker zes jaar na zijn debuut slechts vier of vijf nieuwe gedichten brengt en voor de rest bijna het hele bundeltje ‘Bladstad’ op het publiek uitstrooit.
Na al dit was er nog een kleine prijsuitreiking van de literaire wedstrijd die Departuur ook op poten had gezet. De wedstrijdjury bestond uit Yves T’Sjoen, prof. in de Nederlandse Literatuur, Koenraad Verboven, prof. in de Klassieke Geschiedenis en Matthias Van de Velde, winnaar Departuur schrijfwedstrijd 2008. De winnaars?
Voor poëzie: Rik Dereeper (eerste plaats), Theo Slachmuylders en ikzelf.
Voor proza: Sarah Dierckens.
De winnaars verschijnen met hun gedichten of verhaal in Met Andere Zinnen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s