I.M Dirk Verbruggen

Ook Facebook kan mokerslagen uitdelen. Vreemd dat ook daar nieuws ons als eerste kan bereiken, nu nog sporadisch, binnenkort misschien meer en meer. Vanmorgen hebben wij de pc opgestart, die site geopend en gezien aan iemands status dat Dirk Verbruggen overleden is.

Dirk Verbruggen. Wij kenden hem van zijn boeken. Wij waren allebei dol op De Dagbewaarder, een boekje zo vlot geschreven en klein dat het wel om herlezen vroeg. Prins ging zichzelf zelfs eens te buiten in een lofdicht voor de man.

Daarna ontmoetten wij Verbruggen. Als jurylid van de Jules Van Campenhoutprijs voor poëzie 2008 was de man samen met Rita Van Hauwermeiren, Mark Van Tongele en Theo Slachmuylders heel gedreven geweest in het zoeken naar een winnaar. De winnaar werd Prins, die mocht op het podium gaan staan, naar het juryverslag luisteren,  en een enveloppe en een boeket in ontvangst nemen. Ikzelf kreeg een eervolle vermelding.

Verbruggen genoot van zijn taak als jurylid. Met de winnende en genomineerde gedichten in de hand liep hij later op de receptie rond op zoek naar de mensen achter de gedichten. Hij sprak ons aan, de grote held, rommelde in zijn papieren, duidde woorden aan, gaf complimenten maar wees ook op tekortkomingen. ‘Mijn mond als een mierenhoop, Sylvie, dat vind ik minder’, zei hij. Ik knikte.

Hij vond het belangrijk dat de deelnemers van een wedstrijd feedback kregen. Hij zei: ‘Wat weten de mensen nu eigenlijk nadat ze een wedstrijd wonnen of verloren? Dat het goed of minder goed was, dat, maar nooit echt waarom. Dat is jammer.’  We besloten elkaar gedichten op te sturen en feedback te geven. Toen we samen een sigaret rookten buiten, drukte ik hem een auteursexemplaar van Het Liegend Konijn in handen, hij zou het lezen en zeggen wat hij ervan vond.  Later mailde hij Prins nog om af te spreken ‘voor een glas op een terras aan een zonovergoten Mechels plein.’

Dat glas is er nooit van gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s