Koningsblauw 2009

Maandag kreeg ik de Poëziekrant in de bus. Op de achterkant van de voorpagina een affiche van Koningsblauw. Welke dichters komen optreden? Leonard Nolens, Remco Campert, Esther Naomi Perquin, Vrouwkje Tuinman en Maarten Inghels. Geen Sylvie Marie te bespeuren. Vandaag dan kreeg ik de nieuwsbrief van NTGent in de bus. In het krantje wordt de literaire tournee van Koningsblauw met grote letters aangekondigd. Wie komt optreden? Leonard Nolens, Remco Campert, Esther Naomi Perquin, Vrouwkje Tuinman en Maarten Inghels. Alweer geen Sylvie Marie te bespeuren.

In het krantje staat wel dat nog aan het programma wordt gewerkt en dat de site bekeken moet worden voor up-to-date-informatie. Bij deze geef ik hier die meest recente informatie: In Genk en Gent heb ik de eer om Tuinman te vervangen!  Dat werd me pas eind vorige week, duidelijk na het maken van al het drukwerk, gevraagd.

Zie hier meest recente programma:

pic_099Behoud de Begeerte presenteert de achtste editie van Koningsblauw, een avondvullend programma als hommage aan de Nederlandstalige poëzie in het algemeen en Herman de Coninck (1944-1997) in het bijzonder. Talloze talentvolle dichters, jong en oud, zijn ondertussen de revue gepasseerd.
Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar de deelname van sterkhouder Leonard Nolens aan Koningsblauw is er één van. Vorig jaar ontving Nolens nog de VSB Poëzieprijs voor zijn met sterren doorregende bundel Bres (2007) en nu staat hij er alweer met misschien wel zijn meest persoonlijke bundel tot nu toe: Woestijnkunde. Nolens verkeert dit jaar in het eminent gezelschap van nog een poëziegigant: Remco Campert. Al zijn hele schrijversleven publiceert Remco Campert met veel succes verhalen en romans. Maar steeds keert hij terug naar zijn eerste liefde, de poëzie. Het wordt ook uitkijken naar de Nederlandse podiumdichteres Vrouwkje Tuinman, die met haar tweede bundel Receptie schijnbaar moeiteloos grappige en bizarre beelden weet op te roepen. Ze gebruikt een taal die tegelijk onthult en versluiert. Tuinman treedt enkel aan in Berchem en Brussel. Ze wordt in Genk en Gent waardig vervangen door de Vlaamse debutante Sylvie Marie die met haar bundel Zonder alvast hoge ogen gooide bij de recensenten.
Nog uit Nederland is Ester Naomi Perquin. Zij debuteerde in 2007 met Servetten halfstok en werd meteen genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en de Hugues C. Pernathprijs en won de eerste Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’. Haar zopas verschenen bundel Namens de ander (2009) geeft alvast blijk van een snel ontwikkelend talent, dixit VPRO-boeken. En dan is er de piepjonge dichter Maarten Inghels uit Borgerhout, die aangenaam verraste met zijn debuutbundel Tumult, nummer 17 in de sandwichreeks onder redactie van Gerrit Komrij. De lovende recensies stapelen zich op: “een moment van klaarheid” volgens Humo, “een belofte” volgens De Morgen of zoals Cutting Edge het stelde: “Tumult is zelden een aangenaam geluid, maar Inghels heeft het klaargespeeld.”.

Het muzikale viertal Laïs Lenski vervoegt de affiche als muzikale entr’acte. Deze nieuwe formatie bestaande uit het zangtrio Laïs en de cellist Simon Lenski, bekend van DAAU, bracht onlangs hun debuutplaat uit. Dat deze muzikale samenwerking zonder twijfel als adembenemend mag worden beschouwd, leidt na een eerste luistersessie geen twijfel. Evenals het feit dat Laïs Lenski zich uitstekend laat serveren bij een portie poëzie op Koningsblauw.

Tip: De kaarten vliegen naar het schijnt de deur uit. Als je erbij wilt zijn, moet er dus snel gehandeld worden. Via de website van Behoud de Begeerte kan je ze makkelijk bestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s