De poëzie is dood. Leve de poëzie!

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) rondde zopas een heel interessant onderzoek naar de staat van de poëzie af.  Dichters Koen Stassijns en Lies Van Gasse zaten mee in de werkgroep. Eén conclusie: het gaat niet goed met de poëzie in Vlaanderen. VAV doet een aantal concrete voorstellen waar ik me graag bij aansluit. Enkele cijfers:

  • In 2010 werden van één (1) dichtbundel meer dan duizend exemplaren verkocht: Haiku van Herman van Rompuy. 70 titels uit  de top 100 verkochten  tot  300 exemplaren.
  • Het recentste werk van Luuk Gruwez staat bij 17% van de Vlaamse bibliotheken in het rek. 2% heeft de nieuwste van staatsprijswinnaar Roger de Neef in huis.
  • Van de meeste dichters is in Vlaanderen 1 exemplaar van 1 van hun bundels in 1 van de 35 getelde boekhandels aanwezig. Vaak vind je in het beste geval enkele bloemlezingen op de goed weggemoffelde poëzieplankjes.
  • Recente berichten van uitgevers zijn  evenmin hoopgevend: het uitgeven van vertaalde poëzie wordt stelselmatig afgebouwd.

VAV staat niet alleen met deze bevindingen:  ‘Poëzie razend populair, maar bijna niemand koopt het’, luidde de analyse van Taalschrift. Tijdschrift over taal en taalbeleid (22/01/10). De verkoop van dichtbundels is in vier jaar tijd met een kwart gedaald,  meldde De Standaard op 11 augustus 2011. Het vreemde is: het gaat ook goed met de poëzie in Vlaanderen en Nederland. Naar schatting 600.000 mensen wagen zich er af en toe aan, in tientallen schrijfopleidingen wordt poëzieschrijven  behandeld en op het net wemelt het van poëtische  (en pseudopoëtische) websites. Op belangrijke momenten  hebben velen  behoefte aan poëzie.

Oorzaken
Het ‘poëzieprobleem’ heeft veel oorzaken.  De media-aandacht is (behalve rond Gedichtendag) gering.  Op de boekenbladzijden van  kranten  en tijdschriften is steeds minder plaats voor  nieuwe dichtbundels. Op school komt poëzie  bijna niet meer aan bod. Leesbevorderingsinitiatieven en leesclubs richten zich weinig of niet op  poëzie.
Uitgevers maken voor poëziepromotie zelden  budgetten vrij.  De bibliotheken en de boekhandel: zie hierboven.  Hoe moeten lezers  weten dat dichter X of Y een nieuwe bundel heeft als niemand het nog zegt?

Voorstellen
De VAV-werkgroep Poëzie  formuleert  concrete beleidsvoorstellen voor de promotie, leesbevordering, kwaliteitsbewaking en ondersteuning van dichters.

  • We stellen voor dat het Poëziecentrum of  een  nog op te richten stichting  een algemeen  promotieplan  uitwerkt, mede gefinancierd  door  de uitgevers.  Een dynamische, constant geüpdatete ‘officiële’ website  kan een waardevolle bron worden waar poëzielezers  betrouwbare info over  Vlaamse dichters en hun (nieuw) werk kunnen vinden.
  • Aan literaire boekhandels vragen we een inspanning: meer bundels in de winkel én op een zichtbare plek. Hier kan het Vlaams Fonds voor de Letteren een rol in spelen We stellen ook voor dat subsidies voor literaire manifestaties afhankelijk gemaakt worden van de aanwezigheid van een boekenstand. Wie  op een poëziefestival geraakt wordt door een dichter, moet  zijn/haar werk meteen kunnen aanschaffen. Op alle plekken waar mensen van cultuur genieten, moeten de leveranciers van de ontroering (zoals  dichters en schrijvers) hun boeken kunnen verkopen.
  • We roepen de Stichting Lezen, Vlaanderens belangrijkste leesbevorderaar, op te focussen op poëzie. We vragen de openbare bibliotheken hun poëzieaanbod uit te breiden en  actief  te  promoten,  onder andere door  dichterslezingen te organiseren en poëzieblikvangers in de bib. We roepen leesclubs op meer poëzie in hun programma  op te nemen en  dichters uit te nodigen. Om jongeren weer warm te maken voor poëzie denken we aan rondreizende poëzieambassadeurs en aantrekkelijke lespakketten waarmee leerkrachten meeslepende poëzielessen kunnen geven.
  • Om de kwaliteit van het aanbod op peil te houden, vragen we aan het  Vlaams Fonds voor de Letteren om productiesubsidies  te voorzien voor o.a. de uitgave van uitstekende nieuwe poëziedebuten en -vertalingen. We lanceren ook het idee van poëziecoaches voor debuterende auteurs.

Ja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s