#anekdotum: haakje

Ik heb geen televisie meer in de woonkamer. Er staat nu een beamer. Omdat ik niet zo vaak tv kijk, vond ik het zwarte scherm te veel aandacht opeisen. En hoewel de beamer veel kleiner is, is de omvang van zijn projectie op de muur vele malen groter dan mijn oude tv-scherm.

De beamer kwam er ongeveer samen met de verbouwing van mijn haard. De robuuste, gigantische schouw moest plaats ruimen voor een heel bescheiden metalen pijp en een minimale omlijsting van de inbouwcassette. Ik ben er heel tevreden mee.

Maar nog niet alles is afgewerkt. Dat zie je vooral als je de beamer aanlegt. Te midden van het beeld lijkt nu een scheur te zitten, dat is de plaats waar het nieuwe plamuur van de haard stopt en de oude, geschilderde muur begint. En ergens in de rechterbovenhoek van waar de projectie op de muur terechtkomt, hangt nog een haakje van kader die er eerder hing.

Ik vind het haakje erg bijzonder. Als ik naar een film kijk, beeldt het regelmatig andere dingen uit. Nu eens is het een toren op een berg, dan weer een vogel in de lucht, dan weer een schram in een gezicht. Ik moet er me dan telkens van vergewissen dat het om dat haakje gaat.

Velen zeggen wellicht: haal het haakje weg, dan word je er niet meer door gestoord. Maar ik kan dat niet. Ik vind het intussen veel te fijn om door het haakje te worden verrast. Het is letterlijk een weerhaakje waardoor mijn fantasie op hol slaat. En dat maakt het een ode aan de imperfectie. Vol in beeld.

Ja, wat mij betreft mag er gerust meer met slechts haken en ogen aan elkaar hangen. Mijn tip? Laten we onze kinderen straks met Sinterklaas ook eens net wat minder afgewerkt speelgoed geven.

Een anekdotum is een contaminatie van anekdote en antidotum. Doe er uw voordeel mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s